Scara numerelor

Scara numerelorFiecare cifra de pe scara numerelor reprezinta un anumit nivel de evolutie si, la fel ca si zodiac, exista o progresie vizibila de la un numar la altul: de la individual la universal, de la simplu la complex. M-am gindit ca un asemenea articol ar fi util pentru a intelege mai bine de unde venim si in ce directie mergem…

Numarul Unu trebuie sa invete sa stea singur pe picioarele lui, sa progreseze fara sprijin sau cu minimum de sprijin si sa-si dezvolte curajul, indrazneala, capacitatea de lupta si de conducere. El este pionierul: lui ii apartin taramurile “unde nimeni nu a pus piciorul inca…”

Numarul Doi trebuie sa depaseasca egoismul si egocentrismul lui Unu si sa invete sa munceasca in echipa si sa tina cont de ceilalti, ba chiar de multe ori sa se multumeasca cu o pozitie de subordonat. El trebuie de asemenea sa renunte la abilitatile lui de luptator si de conducator, care nu-i mai sunt utile acum, cand telul lui este sa aduca oamenii impreuna si nu sa-i domine, sa asculte punctul de vedere al celorlalti, in loc sa incerce sa si-l impuna pe al sau propriu.

Numarul Trei trebuie sa-si depaseasca inhibitiile pe care le-a capatat pe vremea cand era Doi si sa se exprime cu usurinta si naturalete in toate domeniile. Si desigur, sa se simta apreciat asa cum este – nu ca n-ar avea inca tendinta sa mai “umfle” pe ici pe colo adevarul, ca sa impresioneze lumea… Acum poate sa adauge la diplomatia pe care a dobandit-o ca doi, umorul si entuziasmul, pentru a-si imbunatati capacitatea de comunicare, si pentru a aduna prietenii in jurul lui. S-a terminat cu timiditatea!

Numarul Patru trebuie sa repare tot ce a stricat Trei. Hai sa fim seriosi acum, distractia ca distractia, dar cine munceste aici? Exista un orar, niste norme, termene, nu putem sa facem totul asa la intamplare, sa ne luam cu discutii despre moda si sa uitam sa ne terminam treaba. Nu putem trai de pe o zi pe alta, sa cheltuim banii fara masura si fara evidenta. Avem nevoie de structura, coerenta si organizare!

Numarul Cinci… nu trebuie impins de la spate ca sa invete ceva. El este pur si simplu un Patru scapat din lesa. Ca urmare, este gata acum sa o porneasca in toate directiile, sa experimenteze tot ce e de experimentat si sa cunoasca tot ce e de cunoscut. Sa incerce bucuria creatiei si a libertatii.

Numarul Sase trebuie sa invete sa aiba grija de altii. El este de fapt primul numar din aceasta scara care se preocupa cu adevarat de soarta celorlalti. Unu cauta sa le ofere un exemplu pozitiv si sa-i stimuleze sa dea tot ce e mai bun in ei; Doi este un bun ascultator si sfatuitor; lui Trei ii place sa schimbe informatii cu ceilalti, insa la un nivel superficial, fara sa se implice prea mult; Patru ii pune la treaba pe toti; Cinci este stimulat de noutate si chiar se indragosteste de foarte multe ori, dar fuge de angajamente si obligatii. Sase nu se multumeste doar sa asculte, ci cauta sa si intervina pentru a rezolva problemele celorlalti, din proprie initiativa. Cand este oportun si cand e mai bine sa se abtina… este o alta problema, care face parte tot din lectia de viata a lui Sase, si care tine de dezvoltarea discernamantului si a responsabilitatii.

Numarul Sapte trebuie sa invete sa priveasca in interior. Dupa perioada petrecuta ca Sase, cand isi baga permanent nasul in treburile altora, el incepe acum sa inteleaga ca adevarata sursa a problemelor se afla in interiorul sau. Iar ca sa-si poata asculta vocile din adanc, are nevoie de multa liniste si izolare. Ce i-a ramas de la Sase – inca mai crede ca lumea trebuie sa fie alcatuita intr-un anumit fel. Ce este nou – nu mai crede ca el trebuie sa o schimbe.

Numarul Opt trebuie sa invete sa foloseasca banii si puterea. Ca Sapte el a invatat sa se cunoasca foarte bine pe sine, isi cunoaste resursele si slabiciunile mai bine ca oricand si e dispus sa isi asume noi riscuri. Poate nu chiar in spiritul necugetat si navalnic al lui Unu, ci cu mai multa prudenta si responsabilitate, si cu o concentrare mai mare asupra mijloacelor si scopurilor.

Numarul Noua trebuie sa invete sa iubeasca – dar sa iubeasca intr-un mod obiectiv si detasat; sa aplice cumva toate lectiile acumulate pe cand trecea prin stagiul celorlalte numere: sa motiveze, dar sa si asculte; sa asculte, dar sa nu se implice excesiv; sa impartaseasca, dar si sa acorde libertate. El, mai mult decat celelalte numere, este constient ca nu face parte din aceasta lume. Ca Opt, a acumulat destula bogatie materiala si putere si influenta si a invatat care sunt bucuriile pe care le aduc, dar si limitele lor. Acum el trebuie sa invete sa impartaseasca cu ceilalti toate aceste lucruri, si, mai presus de toate, cunoasterea spirituala la care are acces o data ce s-a detasat de lumea materiala.

 

 

 

Comenteaza acest articol

(obligatoriu)
(obligatoriu - nu va fi publicat)


− sase = 32 comentarii la articolul “Scara numerelor”

 1. Emil Caban spune:

  Ce parere ai de lista de mai jos (din Zolkin, calendarul maias de 260 de zile)?
  1 – actiunea initiala, inceputul, forma; din vidul primordial se extrage creatia, asa cum un copil ia nisip de pe plaja intr-o forma de plastic
  2 – negativul formei create anterior; golul ramas in nisip
  3 – intre 1 si 2, ca elemente opuse, exista o tensiune; se naste dialogul, schimbul, tendinta de echilibru si egalizare a diferentelor
  4 – dialogul genereaza limite, reguli, ordine, structura
  5 – ordinea da nastere liderului
  6 – liderul creaza o noua ordine prin negociere
  7 – intervine vointa divina care valideaza sau nu, total sau partial, ordinea anterioara
  8 – partile sistemului ajung la echilibru, in acord cu vointa divina
  9 – echilibrul genereaza inertie
  10 – fortele inertiale imping sistemul dincolo de punctul critic si acesta basculeaza; se manifesta efectele
  11 – efectele impun reasezarea sistemului
  12 – reasezarea permite viziunea de ansamblu, retrospectiva; sensul evolutiei este inteles
  13 – autodepasire; actiunea initiala este reluata de pe pozitia anterioara (12)

 2. Sorina spune:

  Interesant, partial regasesc atributele numerelor din numerologia moderna, cum ar fi 1, 2, 3, si 4; in cazul lui 7 interventia vointei divine ar putea fi asociata cu trezirea la spiritualitate; in rest, pare sa mearga pe alte principii.